Archives for August 2020

Janganlah merajuk dengan mak sendiri, kesian mak

Aku tau ada ramai kat luar sana, kadang kecil hati dengan mak sendiri. Biasalah kita tengah muda ni. Ada part kita ni duk rasa kita je yang betul, semua orang salah. Sampaikan mak kita pun kita rasa beliau tak faham kita. Time ni kita sikit-sikit nak memberontak. Kadang sampai tahap nak tinggi-tinggikan suara dengan mak…

Read More

Jangan dikejar kejayaan, sampai sanggup buat perkara yang dilarang dalam agama

Rasanya dah lama aku tak tengok video keagamaan ni. Tadi masa tengah tunggu wife beli barang kat Mr DIY aku pun layan satu video daripada Ustaz Don Daniyal dalam kereta. Rasanya kebanyakan kita semua memang dah kenal ustaz daripada video-video beliau sebelum ni. Aku tertarik dengan ada satu ayat yang ustaz bagitau untuk kita semua….

Read More

Kerjasama antara suami dan isteri

Aku kalau bab pasang memasang ni memang lemah sikit. Haha. Bukan tak pandai cuma jarang-jarang buat. So bila kena buat memang slow sikit. Cerita dia macam ni. Tadi kitorang beli rak tv dekat Ikea. Semua orang tau kalau barang-barang Ikea ni bila kita beli, kena lah pasang sendiri. Kalau nak panggil upah orang dia untuk…

Read More

Uruskan masa baik-baik dalam kerja

Semua orang ada masa 24 jam sehari. Takde yang lebih takde yang kurang. Kalau kata tak cukup juga, itu bukan pasal masa, itu pasal diri sendiri tak pandai nak urus. Lagi-lagi dalam bisnes. Kita lah kuli kita lah boss. Kalau kata takde sales masak lah. Memang takde income lah cerita dia. Sebab tu manage masa…

Read More

Kongsi peluang perniagaan dengan anak muda

Jumpa anak-anak muda ni tadi, teringat pula zaman-zaman baru habis sekolah dulu. Masa tu fikir nak enjoy je. Takde fikir pun nak kena cari income lebih. Ada duit enjoy, takde duit minta lagi dengan mak ayah. Teruk nya perangai haha. Zaman sekarang tak boleh dah macam tu. Hidup sekarang ni lagi struggle. Income pun still…

Read More