Archives for September 2020

Cara uruskan hutang kad kredit

Bila ada kad kredit ni memang membantu sangat sebenarnya. Lagi-lagi masa kita tengah perlukan duit yang cepat time tu juga. Kalau takde kad kredit memang susah nak pinjam dengan orang. Cuma bila dah guna kad kredit ni kita kenalah bayar balik nilai yang kita pakai tu on the spot. Barulah kita tak kena interest yang…

Read More

Bila kita usaha dan buat part kita betul-betul, insha ALLAH mesti ada hasil

Setiap kali aku present recruitment, ramai bakal business partner yang selalu prejudge diri sendiri. Maksudnya, selalu sangat aku dengar ayat “saya tak boleh nak buat” “saya tak pandai” “saya tak reti nak menjual” dan macam-macam lagi alasan. Terus terang aku cakap, dulu aku pun jenis macam ni juga. Aku lagi teruk. Sampai sanggup biarkan keadaan…

Read More

Manisnya sebuah kegagalan

Ada orang yang takut gagal. Bagi dia kalau dia gagal, itu malapetaka besar untuk diri dia. Jadi untuk pastikan dia sentiasa berjaya, dia sanggup buat apa saja supaya dia tak jatuh. Sama ada cara baik ataupun cara tak baik, yang penting result lah sekali tu mesti dapat ke dia. Tapi sebenarnya ada banyak benda yang…

Read More

Kejayaan tak datang bergolek

Betul orang cakap. Takde benda yang senang dalam hidup kita ni. Setiap daripada kita mesti ada ujian hidup yang kita kena hadap. Takkan boleh lari mana. Sebab ni dah ketentuan. Supaya kita jadi manusia yang lagi kuat. Memang kadang-kadang ujian hidup ni kita rasakan macam tak adil kat diri kita. Tapi sebenarnya itulah yang terbaik…

Read More

Peluang bisnes pasca moratorium

Semalam aku ada sesi photoshoot dengan team. Kali ni lagi meriah daripada tahun lepas. Lebih kurang nak dekat 50 orang jugaklah yang datang. Kalau tahun lepas baru berapa orang je, dalam 20 lebih macam tu. Alhamdulillah team makin lama makin ramai. Terus terang cakap keadaan ekonomi sekarang ni memang tengah struggle. Boleh dikatakan siapa yang…

Read More