Umum

Warkah dari perbatasan buat Tuan General

Salam Tuan General. Saya tak tau nak mulakan daripada mana. Saya cuma nak meluahkan apa yang terbuku dalam hati. Saya tak pernah jumpa tuan. Bercakap bertentangan mata apatah lagi. Tapi saya banyak terinspirasi dengan karya-karya tuan. Mungkin saya ini bukanlah pakar untuk menafsir sedalam-dalamnya apa yang tuan sampaikan dalam lirik-lirik lagu tuan. Saya tertarik dengan…

Read More

Jangan sibuk dengan kerja sampai anak terabai

Seminggu ini aku dapat rasa hari aku sibuk sangat. Company tempat aku meniaga ni bagitau yang kitorang ada 2 hari closing dalam minggu ini. So aku kena capai target yang aku sendiri tetapkan dalam hari yang sangat singkat. Sebenarnya untuk yang pandai uruskan masa dengan betul takde masalah nak selesaikan tugasan dorang. Aku jadi kelam…

Read More

Pemergian yang berat untuk diterima

Tadi masa aku bangun pagi, aku dengar suara isteri aku tengah bercakap dalam telefon. Siapa pula yang call bini aku pagi-pagi lagi? Lepas itu aku dengar suara dia macam bunyi orang terkejut dan sedih. Aku pun pelik lah apa benda pula ini. Dia letak je telefon terus bagitau dengan aku. Kampung dia kat Sandakan terbakar….

Read More

Ujian akan sentiasa ada bersama dalam hidup

Manusia sentiasa diuji dengan macam-macam dugaan. Sama ada bersedia ataupun tak bersedia. Ujian tu datang dalam macam-macam bentuk dan keadaan. Ada yang datang dengan kegembiraan dan ada yang datang dalam kesulitan. Berapa tinggi nilai satu-satu ujian itu bergantung tahap keimanan yang ada dalam diri. Allah SWT meletakkan ujian terhadap hamba Nya sesuai dengan keupayaan mereka…

Read More

Support lah sikit bila kawan berniaga

Bila kita ada kawan-kawan yang berniaga, ringan-ringankan lah kaki pergi sokong dorang punya bisnes. Kalau bukan kita yang support kawan sendiri, siapa lagi. Betul tak? Kawan tu takde lah mengharapkan kita ni hari-hari beli barang yang dorang jual. Tapi kalau datang sekadar lepak pun dorang dah happy dah. Ajak dia berborak, bagi kata-kata semangat. Lepas…

Read More

Bersyukur dengan apa sahaja pemberian yang telah diberi

Rezeki ini takkan pernah cukup selagi kita tak bersyukur. Itu dah memang sifat manusia. Susah betul nak rasa puas hati dengan apa yang dah dapat. Terlalu mengejar perkara yang masih belum capai sampai tak pernah nak menghargai apa yang dah dapat sekarang. Sampai satu tahap sanggup melanggar apa sahaja larangan yang tak boleh dibuat asalkan…

Read More