Honda City 2020, jimat di jalan bandar, sedap di lebuh raya

9bf00470d7e506814ca575a509525b5a2c98c02d26887

Satu yang aku perasan, bila bawa kereta Honda City baru ni, pengalaman memandu tu tak sama dengan kereta yang aku pernah drive sebelum ni. Totally different sangat.

Kereta ni bagi aku kalau kata kita bawa atas jalan bandar, minyak jimat dan boleh pergi jauh kilometer. Jalan bandar ni maksud dia, jalan yang kadang kita kejap-kejap sangkut jammed kadang jalan tak jammed.

Lepas tu aku try drive kereta ni atas highway. On the way nak balik rumah, aku kena lalu highway lekas. So adalah dalam 7 ke 8 kilometer sebelum aku exit eco majestic. Masa ni aku test speed kereta ni.

So masa aku try bawak tu, limit yang aku boleh tekan aku henjut lebih kurang dalam 160 km/j. Sampai ni memang aku perasan kereta dah macam goyang-goyang sikitlah. Aku tak berani nak laju lagi sebab bukannya biasa pun bawa laju haha.

Tapi kalau aku maintain bawa dalam 140km/j memang smooth gila pergi dia. Kalau drive kurang daripada 140 ni kau akan rasa kereta macam tak gerak haha. Jalan ke tak jalan kereta ni. Camtu lah perasaan aku.

So pendapat peribadi aku, kereta ni memang praktikal sangat untuk kita henjut tak kisah lah jalan dekat ke jalan jauh. Kalau nak gunakan kereta ni as daily drive, memang no problem sangat. Tak memeningkan kepala.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge