Jangan main-main dalam bisnes

photography-children-happy-wallpaper-preview

Nak jadi pemimpin kepada satu pasukan ni bukan senang. Ada banyak cabaran-cabaran baru yang kita nak kena hadap. Yelah, sebelum ni macam mana nak manage sales sendiri je, tapi sekarang ni macam mana nak fikirkan income anak-anak dalam team pula.

Walaupun ada yang lebih tua daripada aku, tapi dorang semua tanggung jawab aku. Berapa income yang akan masuk dalam akaun dorang, aku kena guide untuk dorang dapat semaksimum yang mungkin. Supaya kehidupan dorang pun berubah.

Aku akan komited dengan orang yang betul komited nak buat. Sebab tu aku takde masa nak layan orang yang nak buat main-main. Sebab bagi aku dalam bisnes ni takde benda yang jadi tu macam sesaja nak jadi ataupun acah-acah jadi.

Maksudnya ni melibatkan periuk nasi orang. Nak main-main, dulu dah puas dah zaman main-main sebelum kahwin dulu. Sekarang ni dah tak boleh dah nak macam tu. Kena fikir what’s next dalam hidup kita ni? Apa nak jadi 20 tahun dari sekarang?

Berapa dah saving yang kita dah ada untuk kesenangan keluarga kita bila kita dah takde nanti? Nampak tak aku bagi gambaran yang lagi jelas, bukan setakat untuk dapatkan sales dalam bisnes semata, tapi apa sumbangan kita untuk keluarga tersayang?

Takkan lah nanti kita nak tinggalkan dekat anak hutang kita yang dah memang berlambak tu? Kita dah susahkan pula anak kita sedangkan sepatutnya kita sebagai orang tua, kita kena well prepare untuk dorang semua. Tak adil kita welaku kejam ke dorang. Betul ke betul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge