Membuat jualan dengan menyelesaikan masalah

bina-masa-depan-bersama

Hari ini meraikan saudara yang datang daripada Indonesia. Sebelah mama memang ada darah keturunan minang. Dulu masa kecil-kecil pernah balik ke sana.

Bila dah besar ini belum berpeluang lagi nak pergi. Lagipun banyak saudara mara yang dah merantau ke negeri lain. Tak ramai yang masih tinggal di kampung.

Belum pernah jumpa sebelum ini tapi bila dah berborak memang macam dah kenal lama. Banyak perkara yang di bualkan. Bukan calang-calang juga.

Masih belajar lagi tapi lupa nak tanya bidang apa. Belajar di Hiroshima Jepun hampir 2 tahun lebih. Memang minat belajar dan nak fokuskan dengan pelajaran.

Sempat juga tanya tadi sebelum ini pernah ke berniaga? Sebab orang minang ini memang terkenal dalam perusahaan perniagaan yang mantap.

Rupanya memang pernah niaga tapi disebabkan kurang ilmu, terpaksa perusahaan rumah kopi yang dijalankan bersama 3 orang kawan lain gulung tikar.

Sedikit cerita yang aku kongsi tadi waktu tengah makan malam. Bila kita nak berniaga mesti kita nak kan keuntungan. Tapi nak berniaga sukses dan growth kena ada pasukan.

Fokuskan jualan yang boleh menyelesaikan masalah customer. Bukan menambahkan lagi. Insha Allah perniagaan tersebut menangkan kedua-dua belah pihak.

Baru adil!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge