Peluang bisnes untuk anak muda

business-businessman-communication-concept

Hari ni lepak makan dengan family wife aku. Mulanya nak makan cendol durian kat chowkit tu. Sekali budak-budak tak boleh masuk pula. So kitorang tukar plan makan kat restoran western bentuk kapal kat sebelah masjid kampung bharu.

Tengah lepak makan, datang sepupu isteri aku. Dia dari hospital tadi ada hal dengan kawan dia. Mak mertua aku pelawa dia makan sekali kalau dia dah settle awal hal dia kat hospital. Makan lah kitorang sesama nasi goreng chicken chop.

Tengah makan tu dorang tanya aku, macam mana bisnes yang aku tengah buat sekarang ni? Okay ke? Aku cakap setakat 2 tahun ni alhamdulillah. Rasanya dorang nampak je achievement aku selama 2 tahun aku buat ni.

Lepas tu keluar lah soalan yang aku dah selalu dapat sebelum-sebelum ni. Dorang tanya aku berapa income yang aku dapat? Aku dah agak soalan ni mesti akan ditanya. Aku pun bagitau lah, berapa income yang aku dapat ni dah tak best nak borak.

Sekarang ni cerita macam mana nak tolong korang dapatkan income pula dalam bisnes yang aku buat ni. Lepas tu, aku tanya dorang, berapa income yang korang perlukan setiap bulan? Meh sini aku tolong korang dapatkan income yang korang nak tu.

Terus dorang terdiam. Lepastu baru dorang bagitau aku yang sekarang ni dorang punye kerja kena hold sementara. Itu kira okay lagi lah. Ada ramai lagi kawan-kawan dorang yang dah kena buang daripada hotel tempat dorang kerja.

Aku cakap kita dah tak boleh nak salahkan sesiapa dah sekarang ni. Sebab keadaan dah jadi macam ni. Bukan kita yang minta pkp ni jadi. Tapi kita kena fikir apa plan yang kita ada untuk kita survive dan face problem ni sesama.

Sebab tu aku offer korang untuk sesama buat bisnes yang aku tengah buat sekarang ni. Tak pandai takpe, yang penting korang betul-betul nak buat, aku ajar cara macam mana nak dapatkan. Dapat tak dapat tu bukan kerja kita, itu kerja Tuhan. Mana kita boleh buat kerja Tuhan.

Part yang kita boleh control tu usaha kita. Bila dapat tu maknanya ALLAH SWT izinkan nak bagi. Aku tak boleh claim pun sebab aku ajar tu yang buatkan korang dapat. Sebab ajar korang untuk dapat tu memang tanggungjawab aku kena tolong korang.

Tapi percayalah bila dapat tu memang dah sampai masa Dia izinkan nak bagi. Aku cakap bagi time bila korang free aku datang tempat korang, aku explain lagi. Ajak kawan-kawan lain yang tengah struggle sama ada nak buat sesama ke tak.

Aku tak boleh paksa, korang sendiri kena decide nak buat betul-betul ke tak.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge