Pentingnya bekerja sebagai satu pasukan

bekerjasama

dalam dunia perniagaan yang aku jalankan sekarang ini, kitorang di ajar betapa pentingnya kita bekerja sebagai satu pasukan. mungkin benda ini macam dah biasa dengar bagi sesetengah orang. ada yang kata ini statement yang klise.

tapi bila kita buka mata dan fahamkan betul-betul, sebenarnya kerja sepasukan ini maksud dia sangat besar dan sangat berat untuk kita ambil sebagai satu tanggung jawab. perkara ini bukan perkara yang main-main sebab ini melibatkan periuk nasi ramai orang.

buat kerja secara berjemaah

Jangan jadi orang yang negatif

ada yang beranggapan bila bekerja dalam pasukan ini adalah peluang untuk buat sesuatu perkara sambil lewa. sedangkan kalau kita buat kerja tak serius, kita boleh bagi kesan yang tak baik bukan untuk diri kita semata-mata, tapi untuk satu pasukan sebenarnya.

bila kita jadi seorang yang negatif dalam pasukan, secara tak langsung kita dah spreadkan negative vibe itu dalam kita tak sedar. akan ada orang yang akan terikut dengan sikap kita yang suka sambil lewa bila buat kerja, lagi-lagi kerja penting.

sumbangkan idea dan kreativiti masing-masing

Sentiasa pantau situasi yang berlaku

sebab tu sebagai seorang ketua pasukan, kena sentiasa peka dengan perkembangan ahli dalam pasukan masing-masing. bila ada tanda-tanda yang negative vibes sedang menular, kita sebagai leader kena cepat-cepat kawal supaya ianya tak merebak.

kalau kita dapat kesan daripada saya punca masalah ini berlaku, kita kena slow talk cepat-cepat dengan orang itu dan sedarkan balik dia tentang peranan dan tanggungjawab dia, kenapa dia masih diperlukan dalam pasukan lagi.

gunakan kelebihan yang ada untuk perbaiki mutu kerja bersama

Kena pandai pilih kawan

bantu dia untuk kembali bermotivasi supaya dia tak tersesat dan hilang arah tanpa panduan. kita seboleh-bolehnya taknak sesiapapun yang ada sama-sama dengan kita hanyut dibawa arus sungai yang deras. dunia perniagaan ini sangat pantas.

sesiapa yang lambat akan ketinggalan. setiap hari adalah permulaan yang baik untuk kita kembali bersemangat untuk capai misi dan visi yang jelas. setiap positifkan diri dan jauhkan daripada circle-circle yang tak baik dan tak membantu dalam perniagaan kita.

sentiasa saling bantu-membantu antara satu sama lain

Peluang terbuka luas untuk yang nak berusaha

untuk pergi laju kita boleh buat kerja seorang diri. untuk pergi jauh nak tak nak kita kena bergerak sama-sama dalam satu pasukan. suka saya nak bagitau, saya sentiasa terbuka untuk ajak sesiapa sahaja yang mahu bersama-sama dengan saya berada dalam pasukan yang saya kendalikan.

tujuan saya adalah satu. untuk bantu lebih ramai lagi orang di luar sana untuk dapatkan kehidupan yang lebih baik dan pendapatan yang lebih hebat. saya percaya peluang sentiasa terbuka luas untuk sesiapa sahaja yang berani ambil tindakan.

saya nak tanya, adakah anda leader yang sanggup susah senang bersama saya? contact saya.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge